لینک شکسته؛ عاملی مخرب در سئو و تجربه کاربری
پیوند یا لینک شکسته (Broken Link) پیوندی است که بهجای هدایت کاربر به صفحه وعده داده شده، او را به صفحه خطای ۴۰۴ میبرد. بنابراین اگر کاربر لینک را تاچ کند یا روی آن کلیک کند، به صفحه ۴۰۴ یا پیام خطا هدایت میشود. ممکن است پیوندها به دلایل مختلفی از جمله تایپ اشتباه URL، تغییر آدرس صفحه و موارد دیگر به یک لینک شکسته تبدیل شوند. مشکل اساسی وجود این لینکها، تاثیر مخربی است که بر تجربه کاربری و سئو سایت دارند. در این مطلب با نکاتی در این باره آشنا میشویم.
لینک شکسته چگونه ایجاد میشود؟
تغییرات در استراتژیهای سایت از جمله بهینهسازیها و نیز تولید محتواهای جدید و تغییرات در فرآیندهای کاری باعث تغییراتی در آدرس صفحات میشوند و این فرآیند نیز لینکهایی را ایجاد میکند که مخاطب را به صفحه مورد نظر هدایت نمیکنند.
برخی از دلایل ایجاد لینکهای شکسته را با هم مرور میکنیم:
- صفحات وب به URLهای جدید منتقل میشوند
- صفحات وب کاملا حذف شدهاند
- اشتباهات تایپی یا سایر اشتباهات در فرآیند وارد کردن URL
- صفحاتی از سایر وبسایتها که دیگر وجود ندارند
تاثیر لینک شکسته بر کسبوکار
لینکهای شکسته بهمعنای واقعی کلمه باعث از دست رفتن فرصتهای تجاری میشوند. مشتریان بالقوه وقتی با کلیک کردن روی لینک شکسته به اهداف خود دست نیابند، ممکن است از سایت شما خارج شوند و وبسایتهای رقبای شما را انتخاب کنند. فرآیندهای خرید رها شده، یکی دیگر از معایب وجود لینکهای شکسته در سایت است. از سوی دیگر وجود این لینکها اعتبار برند شما را ضعیف میکند.
تاثیر لینک شکسته بر سئو
بنابر اطلاعات وبلاگ مرکزی گوگل وبمستر، صفحات ۴۰۴ بر عملکرد سایر URLهای شما در نتایج جستجو تاثیری ندارند. علاوهبراین، نقل قول معروفی از جان مولر _ ارزیاب ترندهای وبمستر در کمپانی گوگل _ وجود دارد که میگوید این طبیعی است که با تغییرات در سایت و نیز قدیمی شدن محتوا، لینکهای شکسته ایجاد شوند و رباتهای جستجوگر گوگل اهمیت چندانی به آنها نمیدهند.
با این حال تاثیر لینکهای شکسته بر سئو کمی متفاوت و در واقع غیر مستقیم است. لینکهای شکسته نرخ پرش را افزایش و مدت ماندن کاربر و نرخ تبدیل را کاهش میدهند و این نتایج در رتبهبندی سئو سایت شما منعکس میشود.
چگونه و با چه ابزارهایی لینکهای شکسته را بررسی و ریشهکن کنیم؟
قبل از هر چیز شما باید در زمان تولید محتوا پیوندهایی را که در وبلاگ یا صفحات وب قرار میدهید آزمایش کنید تا مطمئن شوید آدرس آنها درست است. همین روش را در بررسی لینکهایی که در خبرنامهها، ایمیلها یا در شبکههای اجتماعی قرار میدهید نیز در پیش بگیرید.
از سوی دیگر هنگام ایجاد صفحات جدید برای رویدادها، محصولات یا کمپینها، مطمئن شوید که از URLهای ساده استفاده میکنید تا کاربران بتوانند راحتتر آنها را تایپ و پیدا کنند. با این حال ایجاد لینکهای شکسته همیشه قابل پیشگیری نیست و بهتر است از ابزارهای موجود برای یافتن این لینکها استفاده کنید. برخی از این ابزارها را با هم بررسی میکنیم.
سرچ کنسول گوگل
کنسول جستجوی گوگل (Google Search Console) ابزاری مناسب برای بررسی آدرس صفحات سایت شما است. بنابراین سئوکاران میتوانند از این ابزار برای ایجاد یک چک لیست از صفحات خطای ۴۰۴ استفاده کنند. این ابزار حتی تعداد بازدید از این صفحات را نیز به شما نشان میدهد.
ابزار Ahrefs
ابزار Ahrefs پایگاه داده گستردهای صفحات خزیده شده را ایجاد میکند و دارای مجموعهای از ابزارهای تحلیلی با امکان ایجاد گزارشهای دقیق است. مانند بسیاری از ابزارهای دیگر با این ابزار میتوانید صفحات داخلی را با کدهای وضعیت HTTP فیلتر کنید تا لینکهای شکسته سایت را پیدا کنید. همچنین با استفاده از بخش «Site Explorer» میتوانید لینکهای خروجی شکسته را بررسی کنید.
پلتفرم SEMrush
پلتفرم SEMrush یک پلتفرم آنلاین همهکاره برای تجزیه و تحلیل سئو و تحقیقات بازار است. این پلتفرم همچنین دارای یک سیستم مدیریت محتوای داخلی است. این سایت هر آنچه را که نیاز دارید با بیش از ۵۰ ابزار در اختیار شما قرار میدهد. بررسی لینکها و پیدا کردن لینک شکسته یکی از امکانات این پلتفرم است.
ابزار ممیزی سایت SEMRush با بررسی URLهای همه لینکهای سایت، گزارشی جامع از لینکهای شکسته داخلی و خارجی سایت شما ایجاد میکند. برای استفاده از این پلتفرم باید هزینه اشتراک آن را بپردازید، با این حال میتوانید به مدت هفت روز بهشکل رایگان از آن استفاده کنید.
نرمافزار Sitechecker
سایت چکر (Sitechecker) یک برنامه آنالیز وب برای SEO است که ابزارهای تجزیه و تحلیل اصلی را در قالب یک داشبورد ساده مشابه با پلتفرمهای GSC یا SEMrush در اختیار کاربران قرار میدهد. این برنامه، سایت شما را اسکن کرده و تمام مشکلات فنی از جمله لینکهای شکسته را به شما نشان میدهد.
ابزار Dead Link Checker
ابزار Dead Link Checker یک جستجوگر لینک شکسته با عملکرد سریع و آسان برای سئوکارانی است که میخواهند یک وبسایت (یا صفحه) را اسکن کنند تا هر گونه کد خطا را شناسایی کنند. این ابزار همه مشکلات مربوط به صفحات از انواع پیامهای خطا و … را نشان میدهد.
افزونه وردپرس، جستجوگر لینک شکسته
جستجوگر لینک شکسته (Broken Link Checker) یکی از بهترین افزونههای وردپرس برای پیدا کردن و ویرایش، حذف یا جایگزینی لینکهای داخلی سایت شما است. این ابزار هنگامی که پیوندهای شکسته را شناسایی کند، یک ایمیل یا پیام به داشبورد سایت شما ارسال میکند.
ابزارهای دیگر برای اسکن لینکهای شکسته
ابزارهای بسیار متنوعی برای یافتن لینکهای شکسته سایت وجود دارند که برخی از آنها تنها برای این کار طراحی شدهاند و برخی از آنها این خدمت را نیز در کنار خدمات دیگر ارائه میدهند. برخی از این ابزارها عبارتند از:
- ابزار Xenu’s Link Sleuth
- ابزار رایگان و آنلاین W3C Link Checker
- ابزار SEOptimer
- ابزار Dr. Link Check
- نرمافزار مک Integrity Link Checker
- ابزار منبعباز Site Inspector
- وبسایت SEOMacroscope
- نرمافزار LinkCheck
- نرم افزار Linkinator.
با حذف لینکهای شکسته، سئو سایت خود را ارتقا دهید
هر لینک عاملی برای توزیع ارزش بین صفحات داخلی سایت شما و نیز توزیع ارزش بین صفحات سایت شما و سایتهای دیگر است. وقتی این ارتباط قطع شود، تلاشهای شما در لینک سازی داخلی و لینک خارجی بیثمر خواهد بود و این در دراز مدت میتواند تاثیر بالایی بر رتبهبندی سایت شما از نظر الگوریتمهای موتورهای جستجو داشته باشد. از سوی دیگر وجود لینکهای شکسته زیاد میتواند بودجه خزش سایت را کاهش دهد و تجربه کاربری نامطلوبی ایجاد کند. بنابراین مدیران کسبوکارها و سئوکاران همواره باید یک برنامهریزی دورهای مناسب برای اسکن این لینکها داشته باشند تا بتوانند اقدامات بعدی را از جمله حذف این لینکها یا ویرایش URL انجام دهند.
دیدگاهتان را بنویسید