ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟ چرا و چگونه باید از آن در سایت خود استفاده کنیم؟
ریدایرکت ۳۰۱ روشی برای هدایت بازدیدکنندگان سایت به یک URL در دسترس است. این روش زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که آدرس درخواستی آنها حذف شده باشد. بنابراین ریدایرکت نوعی تغییر مسیر مخاطب به صفحات دیگر است. البته این صفحات باید مرتبطترین صفحات با نیت بازدیدکننده یا همان کلیدواژه مورد جستجو باشند. در چنین شرایطی تجربه کاربری بهبود مییابد و با حذف یک صفحه، شما تعداد زیادی از مخاطبان سایت را از دست نمیدهید. ریدایرکتهای ۳۰۱ کاربردها و مزایای دیگری هم دارند که در این مطلب با آنها آشنا میشویم.
ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟
ریدایرکت ۳۰۱ نوعی کد HTTP یا HTTPS است. مرورگرهای وب و سرورهای سایت از این کدها برای برقراری ارتباط مبتنیبر دادهها در مورد آدرس یک وبسایت یا صفحه استفاده میکنند. برای مثال، وقتی روی یک لینک کلید میکنید، مرورگر شما از سرور سایت درخواست دسترسی میکند و سرور با یک کد وضعیت HTTP یا HTTPS پاسخ میدهد. البته باید توجه داشته باشید که امروزه فقط کدهای HTTPS پیشنهاد میشوند.
ریدایرکت ۳۰۱ برای تغییر مسیر دائمی استفاده میشود. این یعنی یک صفحه، بهطور دائمی به یک URL دیگر هدایت میشود. بنابراین با اینکه لینک دارای یک آدرس مشخص است اما وقتی روی آن کلیک میکنید یا URL را تایپ میکنید، بهطور خودکار به URL جدیدی هدایت میشوید. بهعنوان یک بازدیدکننده، این وضعیت بهسرعت اتفاق میافتد و شما فقط با بررسی آدرس بالای صفحه مرورگر متوجه خواهید شد که تغییر مسیر اتفاق افتاده است.
اهمیت ریدایرکت ۳۰۱ از نظر سئو
ریدایرکتهای ۳۰۱ فقط بازدیدکنندگان وبسایت را به صفحات مرتبط نمیفرستند؛ آنها همچنین رباتها و خزندههای گوگل را نیز به صفحات مناسب هدایت میکنند. این ریدایرکتها از نظر بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) بسیار اهمیت دارند زیرا عاملی موثر در ایندکس شدن صفحات سایت (فهرستبندی صفحات وبسایت) از سوی گوگل (یا موتورهای دیگر جستجو) بهشمار میآیند. همچنین باید توجه داشته باشید که ارتقا تجربه کاربری باعث کاهش نرخ پرش و نیز افزایش زمان ماندن مخاطب در سایت شما میشود. این نکات نیز بهمرور باعث افزایش رتبه سئو سایت شما خواهند شد.
روشهای استفاده از ریدایرکتهای ۳۰۱ در سایت
وقتی به جابهجایی صفحات سایت نیاز دارید با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ میتوانید ارزش لینک صفحه را حفظ کنید. برای مثال میتوانید صفحات مشابهی را که ممکن است برای یک کلمه کلیدی رتبهبندی میشوند، در یک صفحه تلفیقی ترکیب کنید.
در ادامه با برخی از روشهای استفاده از این ریدایرکت آشنا میشویم:
- هدایت بازدیدکننده از یک صفحه به یک URL جدید: بهدلایل مختلفی مانند تغییر نام یک محصول یا طبقهبندی دوباره یک پست وبلاگ میتوانید از این روش استفاده کنید و اعتبار صفحه (Page Authority) به صفحه جدید منتقل میشود
- انتقال وبسایت از دامنه موجود به دامنه جدید: در شرایطی مانند تغییر نام تجاری یا انتقال از .net به .com و موارد دیگر میتواند باعث شود تا بخواهید از این روش استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که همه URLهای قدیمی شما به URLهای جدید منتقل میشوند
- حذف صفحات: با حذف صفحات سایت، مخاطبان شما به صفحات خطای ۴۰۴ هدایت میشوند. بنابراین میتوانید پیش از حذف صفحه، یک صفحه مرتبط دیگر را برای مخاطب در نظر بگیرید که جایگزین خوبی باشد و سپس از روش ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید
- تغییر مسیر کل دامنه از HTTP به HTTPS: استفاده از پروتکل ایمنتر HTTPS بهجای HTTP به یک ضرورت تبدیل شده است و شما میتوانید برای تغییر مسیر از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید
- بهینه سازی ساختار سایت: اگر میخواهید ساختار زیرپوشههای خود را در سایت تغییر دهید، میتوانید از ریدایرکتهای ۳۰۱ برای انتقال ترافیک از یک صفحه قدیمی به URL جدید استفاده کنید. برای مثال، میتوانید وبلاگ یا بخش تجارت الکترونیک سایت خود را دوباره سازماندهی کنید
- ادغام محتوا برای بهبود رتبهبندی جستجو: اگر دو صفحه دارید که هر دو رتبه نسبتا خوبی برای یک کلمه کلیدی تقریبا مشابه دارند، میتوانید آن صفحات را با دقت ترکیب کنید و URL با رتبه پایین را به صفحه با رتبه بالاتر هدایت کنید
روشهای اجرای ریدایرکت ۳۰۱ با افزونه و بدون افزونه
اجرای ریدایرکتهای ۳۰۱ روشهای بسیار متعددی دارد. یکی از مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیز این است که از افزونههای وردپرسی گوناگون میتوان برای تغییر مسیر ۳۰۱ استفاده کنید. برخی از این افزونهها عبارتند از:
- افزونه یوست سئو (Yoast SEO)
- افزونه ریدایرکشن (Redirection)
- افزونه ۴۰۴ تا ۳۰۱
- افزونه WP 404 Auto Redirect to Similar Post
- افزونه Trash Duplicate and 301 Redirect
- افزونه SEO Redirection Plugin
در سیستم مدیریت محتوای جوملا نیز افزونههایی وجود دارند که به شما در اجرای ریدایرکت ۳۰۱ کمک میکنند. برای مثال افزونه JoomSEF یک ابزار مناسب برای مدیریت این ریدایرکتها و افزونه RSSEO ابزاری عالی برای ایجاد مستقیم این ریدایرکت است.
اجرای ریدایرکتهای ۳۰۱ بدون استفاده از افزونهها نیز روشهای مختلفی دارد. برای مثال میتوانید از فایل htaccess استفاده کنید. این فایل، دارای محتوایی است که رفتار سرور وب را پیکربندی میکند. برای اجرای تغییر مسیر ۳۰۱، باید یک فایل htaccess را در دایرکتوری ریشه خود قرار دهید. این فایل را میتوانید با ابزارهایی مانند Textedit، Notepad یا Sublime ایجاد کنید. برای مثال برای انتقال مخاطب از https://www.example.com/old.html به https://www.example.com/new باید این کد را در فایل htaccess قرار دهید:
redirect 301 /old.html https://www.example.com/new
موتورهای جستجو و بازدیدکنندگان را به آدرسهای جدید منتقل کنید
اگر هنگام جابجایی محتوا، ریدایرکتهای ۳۰۱ را اجرا نکنید، هم بازدیدکنندگان و هم موتورهای جستجو در تشخیص اینکه آن محتوا به کجا منتقل شده است، مشکل خواهند داشت؛ بازدیدکنندگان با خطای ۴۰۴ مواجه میشوند و موتورهای جستجو نمیتوانند اعتبار ایجاد شده برای صفحه قبلی شما را به URL جدید منتقل کنند. این شرایط باعث کاهش شدید رتبه سئو میشود. از سوی دیگر ریدایرکت ۳۰۱ کاربردهای متنوع دیگری هم دارد که برخی از آنها عبارتند از: تغییر مسیر کل دامنه از HTTP به HTTPS و انتقال وبسایت از دامنه موجود به دامنه جدید.
دیدگاهتان را بنویسید